MOUNTAIN VALLEY RANCH, ALBERTA

 

Jag ville leva riktigt Cowboy-liv så som det är i Rockies. Vi reste till en gård uppe i bergen.

 

 

     

    Karta                                Gården                                                              Vår stuga                                          Utsikten från stugan

Där blev vi inbjudna att få bo i en liten timmerstuga utan andra bekvämligheter än en järnkamin och en fotogenlampa,

med vetskapen att det händer att björnar bryter sig in för att leta efter mat. Jag blev erbjuden att få låna en bössa att ha under sängen för säkerhets skull, men jag avböjde. Karlarna , som sov på uppe på loftet, hade sina revolvrar redo ifall vi skulle få påhälsning.

 

Gården drivs som ett familjeföretag där man hyr in en hjord betesdjur(= 500st) över sommaren. Tillsynen sköter en man till häst med god hjälp av dottern Allison efter skolan, ett drygt jobb med tanke på att det är stora områden (ca 100ha) i mycket kuperad terräng det handlar om, för att inte tala om hur många mil staket som måste kollas. Dough som skötte om djuren blev glad när han såg sin chans till lite sällskap och hjälp med arbetet. Hästarna stod sadlade och väntade på oss klockan 8 på morgonen.

  

Fikapaus med hästbyte                                   Hunden var med och jobbade trots att den bara var 8 månader

 

Gomorgon, dags att ge sig av.                       Packhästarna var med material var med.            Ner i dalen.

Vi tillbringade veckan med att rida hela dagarna, kontrollera hur djuren mådde, driva kor, fånga kalvar med lasso för att behandla dom när det behövdes, klättra upp på de höga höjderna i denna storslagna natur för att se på utsikten, ner i bäckravinerna för att dricka vatten, leta efter djur osv.

    

På väg upp                                                   Unghästen               Jobba och kolla utrustning

Hästarna var helt underbara, säkra på foten (som tur var), lydiga, alltid samarbetsvilliga och med bra cowsence. Terrängen var ofta besvärlig med branta stup och smala klipphyllor att rida på. Min favorithäst var en ung Appalosa, inköpt från Indianreservatet och  nyligen inriden. Den var nog mest lik mina hästar hemma.  En dag fick jag rida deras bästa ko-häst. Fantastisk häst som kunde visa precis var korna fanns och vart man skulle gå för att hitta dom. För att inte tala om vilken fart han satte när det gällde att stoppa kor som gick åt fel håll. Vilka bra arbetskamrater.

  

Högt uppe och med milsvid utsikt.                                                                                     Vid ett mytomspunnet ödetorp.

 

Det var en vecka av fantastiska naturupplevelser till häst, man tänkte inte på att jobbet var en del av upplevelsen.

  

Högt ovanför trädgränsen                                               Laga staket                                        Min favorithäst.

På kvällarna satt jag på verandan i fotogenlampans sken, slogs med mygg och njöt av gitarrmusik, sång och vilda historier. Riktigt cowboy-liv. Toppen.

En dag mötte vi vilda mustanger. Det var en riktig högtidsstund för mig. Efteråt sa dom att jag varit för nära, Det kan bli bekymmer sa dom, men jag kände att hästarna var lugna och att just det avståndet var OK. (Men jag var nära dom)

 

Drömmen, helt vilda mustanger.

 

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.yourdomain.com